Bedrijven halen miljarden financiering op buiten banken om

De markt van alternatieve financieringen is nog steeds aan een opmars bezig. Volgens Stichting MKB Financiering, was er in 2023 sprake van een indrukwekkende groei van 27%, waarbij ondernemers € 5,148 miljard aan non-bancaire financieringen ontvingen.

Bedrijven halen miljarden financiering op buiten banken om

Deze toename weerspiegelt een verschuiving in het midden- en kleinbedrijf (MKB) naar alternatieve financieringsbronnen, vooral omdat grootbanken terughoudender zijn geworden bij kleinere kredietaanvragen. De teruggang van bankfinancieringen onder de € 1 miljoen met 14,7% heeft bijgedragen aan een stijging van het marktaandeel van non-bancaire financieringen van 29% in 2022 naar 36% in 2023.

Opvallend is dat 59% van de non-bancaire kredieten uitgegeven zijn voor bedragen onder de € 250.000, hoewel ook grotere bedragen steeds vaker voorkomen. De grootste groei binnen alternatieve financiering werd genoteerd in de categorie boven de € 1 miljoen, met een toename van 73%, van 297 naar 515 verstrekkingen.

Ondanks deze groei kampen non-bancaire financiers met hogere kapitaalkosten, een nadeel dat ze ondervinden doordat ze niet tegen lage tarieven kapitaal kunnen aantrekken zoals grootbanken. De overheid onderzoekt mogelijkheden om deze kloof te dichten, zoals het oprichten van fondsen voor goedkoper kapitaal voor deze financiers en het verbeteren van garantieregelingen.

De alternatieve financieringsmarkt is in transitie met een groeiende rol van lease en factoring, die in 2023 samen 57% van de markt vertegenwoordigden. Ook is de sector direct lending, oorspronkelijk gericht op kleinere, kortetermijnbehoeften, met 41% gegroeid. Nieuwe regelgeving zoals de Europese crowdfundingvergunning heeft tot een consolidatie in deze sector geleid, wat uiteindelijk bijdraagt aan een beter georganiseerde markt en een stevigere financiële ondersteuning voor het MKB.