Betaalpauze van je hypothecaire verplichtingen

Kun je als gevolg van het coronavirus niet meer aan jouw betalingsverplichtingen voldoen. Dan heb je de mogelijkheid om de maandlasten van je hypotheek tijdelijk uit te stellen.

Momenteel is het mogelijk om in de periode tussen 12 maart 2020 en 30 juni 2021 een betaalpauze van jouw hypotheek aan te vragen. Deze betaalpauze loopt maximaal 12 maanden en dient uiterlijk op 1 juli 2021 in te gaan.

Heb je gebruik gemaakt van een betaalpauze, of ben je van plan hier nog gebruik van te maken, dan dien je met het volgende rekening te houden.

Aangifte inkomstenbelasting 2020

De rente die je wegens een betaalpauze in 2020 niet betaald hebt is in beginsel niet aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting 2020, maar pas op het moment dat je deze rente feitelijk betaald. Hiervan kan uitsluitend worden afgeweken, wanneer je achterstallige rente rentedragend is geworden. In dit geval is jouw niet betaalde rente namelijk wel aftrekbaar. De rente die je hierover verschuldigd bent overigens niet. Ga dus goed na bij jouw hypotheekverstrekker of je achterstallige rente rentedragend is geworden, zodat je geen renteaftrek misloopt.

Annuïtaire lening

Ben je een nieuwe lening aangegaan na 2012, dan dien je in beginsel annuïtair af te lossen op je lening om recht op rente aftrek te genieten. Door gebruikmaking van de betaalpauze voldoe je niet aan deze aflossingsverplichting. Om je recht op rente aftrek te behouden dien je:

  • Jouw betalingsachterstand voor 31 december 2021 in te lopen, of
  • voor 1 januari 2022 met je hypotheekverstrekker een toegelaten aflossingsschema op te maken om je betalingsachterstand in te lopen.
Voorlopige aanslag 2021

Ontvang je een voorlopige teruggaaf voor de aftrek van rente voor je eigen woning, dan heeft de betaalpauze mogelijk gevolgen voor de hoogte van je recht op teruggaaf. Pas in dat geval je voorlopige teruggave aan om te voorkomen dat je in 2022 uw genoten teruggaaf (deels) moet terugbetalen.

Heb je gebruik gemaakt van een betaalpauze bij je bank en heb je vragen over de gevolgen die dit heeft voor jou neem dan contact op met één van onze adviseurs.