Controleer het BTW-nummer bij een levering binnen de EU!

Vanaf 1 januari 2020 zijn de regels voor leveringen binnen de EU aangescherpt. Indien u goederen levert aan een andere ondernemer binnen de EU, is er sprake van een intracommunautaire levering (ICL) waarop u het 0% BTW-tarief mag toepassen. De buitenlandse afnemer draagt in dat geval de BTW af in zijn of haar land.

Eén van de voorwaarden om het 0% BTW-tarief te mogen toepassen, is dat u levert aan een ondernemer in een ander EU-land. Aan deze voorwaarde op zich is niets gewijzigd. U kunt het ondernemerschap aantonen door over een geldig BTW-nummer van de afnemer te beschikken. Kon u voor 1 januari 2020 in bepaalde gevallen ook nog op andere wijze aantonen dat u geleverd heeft aan een ondernemer, vanaf 1 januari 2020 is het beschikken over een geldig BTW-nummer van de afnemer een harde eis voor de toepassing van het
0% BTW-tarief. Blijkt achteraf dat de afnemer geen geldig BTW-nummer heeft, dan wordt het 0% BTW-tarief geweigerd en wordt de BTW bij u nageheven, terwijl u van de afnemer een bedrag exclusief BTW heeft ontvangen. Dit vormt voor u dus een risicopost.

Het wordt dan ook nog belangrijker om het BTW-nummer van uw afnemer te controleren. Ook indien u regelmatig zaken doet met dezelfde buitenlandse afnemer is het van belang dat u het BTW-nummer blijft controleren. Tevens dient u het bewijs van de controle van het BTW-nummer vast te leggen in uw administratie. Op die manier kunt u aantonen dat u op een bepaalde datum er vanuit mocht gaan dat u leverde aan een ondernemer met een geldig BTW-nummer. Het kan namelijk voorkomen dat de intrekking van een BTW-nummer nog niet is verwerkt in de Europese database op het moment dat u het BTW-nummer controleert. Of een BTW-nummer geldig is, kunt u controleren via http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/.

Naast het beschikken over een geldig BTW-nummer van uw afnemer, is ook het indienen van een juiste opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP opgaaf) een eis om het
0% BTW-tarief te mogen toepassen. Zorg er dus ook voor dat u de ICP opgaaf tijdig en juist indient.

Heeft u vragen over het bovenstaande of kunnen wij u behulpzaam zijn met het indienen van de ICP opgaaf, neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Meer fiscaal nieuws