Coronamaatregelen en financiële planning

Door de coronacrisis gaan veel plannen niet door of worden gewijzigd. Op dit moment zijn veel mensen onzeker over hun financiële toekomst. Het opstellen van een financiële planning kan dan helpen om onzekerheid weg te nemen en meer duidelijkheid te verkrijgen in je eigen specifieke situatie. 

Een financiële planning geeft een beeld van het financiële plaatje en speelt voornamelijk in op de persoonlijke wensen en dromen. Het geeft duidelijkheid en zekerheid op de lange termijn,  maar kan daar ook zeker op korte termijn voor zorgen. Een goede planning zorgt er namelijk voor dat financiële tegenslagen gemakkelijker opgevangen kunnen worden. Vaak wordt bij financiële planning gedacht aan de lange termijn. Het kan echter ook een belangrijke rol vervullen op de korte termijn.

Gevolgen korte en lange termijn

Er zijn in deze coronacrisis verschillende financiële regelingen voor ondernemers en ondernemingen. Zo zijn er regelingen voor uitstel van betaling, tegemoetkomingen in de kosten en regelingen die zorgen voor tijdelijke inkomensondersteuning. Vooral het uitstel van betalen kan op korte termijn voor verlichting zorgen, echter kan dit tevens voor veel onzekerheid in de toekomst zorgen. Een voorbeeld van uitstel van betalen is bijvoorbeeld het op tijd indienen, maar later voldoen van de af te dragen omzetbelasting. Het voordeel hiervan is dat je cashflow op korte termijn genereert tegen een erg lage rente (tijdelijk slechts 0,01% belastingrente) wat zorgt voor een verbetering van de liquiditeitspositie op de korte termijn. 

Maar wat zijn hiervan de financiële gevolgen op de lange termijn? Regelingen voor uitstel van betalingen betekent namelijk geen afstel van betaling. Het is indien je gebruikt maakt van deze regeling dus erg belangrijk om inzichtelijk te houden wanneer je weer aan alle verplichtingen moet voldoen. Zorg dat je administratie actueel is, ga in overleg met crediteuren, check de voorwaarden van de regelingen goed (ter voorkoming dat je terug moet betalen), stel een liquiditeitsbegroting op en maak gebruik van een financieel plan. Het voordeel hiervan is dat je tijdig bij kan sturen en niet voor onaangename verassingen komt te staan.