E-herkenning een lust of een last?

E-herkenning. Daar heb je vast wel eens over gehoord. Maar wat houdt dit precies in? En krijg jij er ook mee te maken? Wendy Sanders, werkzaam bij de vestiging Cuijk, legt het allemaal uit in haar blog van deze week.

Rechtspersonen die altijd zelf hun aangiften verzorgen via het ondernemersportaal van de Belastingdienst moeten sinds dit jaar verplicht belastingaangifte doen door middel van

e-Herkenning. Vereist is in dit geval e-Herkenning op niveau 3. Maar lang nog niet iedereen heeft e-Herkenning. Dat is dan ook de reden dat de Belastingdienst deze rechtspersonen uitstel heeft gegeven tot 1 juli 2020 voor het indienen en betalen van de aangifte loonheffingen.

Wat kost het?

Inmiddels is er in de media enige ophef ontstaan over de kosten die verbonden zitten aan e-Herkenning. Ondernemers kunnen op deze manier niet meer kosteloos hun belastingaangifte verzorgen, terwijl belastingaangifte doen een verplichting is die door de overheid wordt opgelegd. E-Herkenning wordt aangeboden door zes bedrijven met verschillende tarieven. Afhankelijk van het aantal jaren waarvoor een abonnement wordt afgesloten variëren de prijzen tussen de € 30 en € 45 per jaar.

Dat je als ondernemer/rechtspersoon moet betalen om aan je wettelijke verplichting te kunnen voldoen, voelt niet rechtvaardig voor een ondernemer. Zeker niet als je bedenkt dat ondernemers/natuurlijke personen en particulieren gebruik kunnen maken van het gratis Digid. Maar Digid is een overheidsproduct dat betaald wordt uit belastingopbrengsten. En Digid is voor iedereen, terwijl e-Herkenning voor ondernemers is bedoeld. De gebruiker betaalt, daar lijkt het op. Maakt het dat dan rechtvaardig? Indien
e-Herkenning alleen verplicht gesteld zou worden voor het kunnen doen van belastingaangifte, vind ik dat niet. Maar e-Herkenning wordt door veel meer instanties gebruikt. Zo zijn er al instanties die het gebruiken voor de aanvraag van een vergunning of subsidie. Ook heeft u het nodig voor het werkgeversportaal bij het UWV.

Hoe werkt het?

E-Herkenning is vooral bedoeld om het werken met vertrouwelijke gegevens extra goed te beveiligen. Dat kan in de huidige tijd alleen maar aangemoedigd worden lijkt me zo. Maar het is mijn inziens wel belangrijk dat het ook een werkbaar middel is. Het aanmelden voor e-Herkenning op zich kost al enige tijd en moeite. Voor niveau 3 moet u namelijk ook persoonlijk geïdentificeerd worden. Hierdoor kan het wel enkele weken duren voordat u een e-Herkenningsmiddel heeft. Zeker als u de formulieren in eerste instantie niet juist of onvolledig invult. Tegen betaling kunt u wel gebruik maken van een spoedaanvraag. 

Daarnaast zult u eerst als ondernemer uit moeten zoeken welke aanbieder voor u het beste is. Iedere aanbieder hanteert namelijk andere tarieven. En dat vergelijken is nog best lastig als je bedenkt dat je niet alleen betaalt voor de eerste keer aanvragen, maar ook voor het verlengen of het aanmelden van een extra gebruiker. E-Herkenning is namelijk een persoonlijke inlogcode die niet overgedragen mag worden aan anderen. Dan is de beveiliging er immers van af. Iedere gebruiker zal dus apart aangemeld moeten worden en dat kost geld. Daarnaast zijn er een heleboel gebruiksmogelijkheden binnen de
e-Herkenning. Zo bestaat er een beheermodule waarmee machtigingen kunnen worden geregeld. Hoe dit allemaal werkt? Dat kunt u vinden op de website van de aanbieder. Maar komt u er niet uit dan is het natuurlijk wel fijn als er ook nog een goede klantenservice bereikbaar is. Ook nog iets om mee te nemen in uw keuze voor een aanbieder dus.

Conclusie

E-Herkenning is een mooi middel om op een veilige manier met één inlogcode bij allerlei overheidsinstanties in te kunnen loggen. Maar naar mijn mening zou het geen kwaad kunnen als de aanvraagprocedure wat sneller zou gaan en de mogelijkheden en kosten voor e-Herkenning wat duidelijker in kaart zouden zijn gebracht voor de ondernemer. De ondernemer moet al betalen voor een e-Herkenningsmiddel dus dan is het wel zo prettig als hij met het aanvragen en dergelijke niet te veel tijd kwijt is. Tot die tijd is het mijn inziens niet echt handig om e-Herkenning als verplicht middel in te voeren voor het doen van belastingaangifte nog afgezien van het feit of het wettelijk toegestaan is om te moeten betalen voor het kunnen doen van aangifte.

In de (nabije) toekomst zal het er echter toch naar toe gaan dat je e-Herkenning nodig heeft om diensten af te kunnen nemen bij overheidsinstanties. Ons advies luidt dan ook om deze aanvraag tijdig te doen en niet te wachten tot het laatste moment.

Heb je nog vragen over dit onderwerp dan kun je uiteraard contact opnemen met één van onze adviseurs.