Fiscus krijgt inzage in jouw cryptoportefeuille!

Heb jij geïnvesteerd in cryptovaluta (bijvoorbeeld de bitcoin), maar deze niet in je aangifte inkomstenbelasting opgenomen? Doe dat dan alsnog! Jeroen van Boekel, Register Belastingadviseur bij de vestigingen Uden en Heesch, geeft in de wekelijkse OOvB blog aan hoe je dit achteraf nog kenbaar kunt maken bij de belastingdienst.

 

Je doet er verstandig aan om cryptovaluta die je nog niet eerder in je aangiftes hebt opgenomen, alsnog aan te geven. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de inkeerregeling. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een boete.

Fiscus krijgt inzage
Er is een nieuwe EU-richtlijn inzake gegevensuitwisseling, waarmee de fiscus straks mag meekijken in de boekhouding van cryptobedrijven.

Box 3

In box 3 worden inkomsten uit sparen en beleggen belast. Ook beleggingen in cryptovaluta moeten hier worden opgegeven.

Alsnog aangeven

Belastingplichtigen die (een deel van hun) vermogen niet hebben opgegeven, kunnen gebruikmaken van de inkeerregeling. Je geeft dan zelf aan dat je een bepaald vermogen zoals cryptovaluta - al dan niet opzettelijk - hebt verzwegen. Je moet de verschuldigde belasting uiteraard alsnog betalen, plus rente.

Boete

Geef je inkomen of vermogen aan dat je meer dan twee jaar geleden al had moeten aangeven, dan krijg je altijd een boete. Dat geldt ook als het gaat om inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) of uit sparen en beleggen (box 3). De boete is wel lager, omdat je alsnog vrijwillig aangifte hebt gedaan.

Let op! Heb je vermogen in de vorm van cryptovaluta de afgelopen jaren niet opgegeven in je aangifte? Doe dit dan nu alsnog. Je voorkomt hiermee een hoge boete.

Hoe corrigeren?

Je kunt op je aangifte terugkomen zolang deze nog niet definitief vaststaat. Is dit wel het geval, dan kun je het formulier ‘Melding vrijwillige verbetering’ gebruiken. Je vindt dit op de site van de Belastingdienst.

Eerdere blogs