Gratis verstrekte gezonde lunch leidt tot betalingseis van achterstallige loonbelasting

Rob Baan is de eigenaar van Koppert Cress, een ontwikkelaar en handelaar in cressen (zoals tuinkers en andere microgroenten). Om zijn werknemers gezond en vitaal te houden, had Rob Baan het idee opgepakt om zijn medewerkers tussen de middag te verwennen met een gezonde gratis lunch. En met succes, want het ziekteverzuim is aanzienlijk gedaald sinds de invoering ervan in 2017.

De belastingdienst was minder enthousiast. De belastingdienst vindt namelijk dat de gratis verstrekte lunches (gezond of niet) bij het loon geteld dienen te worden. Over de afgelopen 4 jaar een bedrag van 100.000 euro aan achterstallige loonbelasting, oordeelt de belastingdienst. Koppert Cress, in de persoon van Rob Baan, is het er niet mee eens, en is graag bereid om dat voor de rechter aan te vechten. De landsadvocaat erkent de sympathie van de actie, maar stelt toch dat het Koppert Cress niet ontslaat van zijn belastingverplichting.

En aangezien Rob Baan vindt dat de lunch niet betaald hoeft te worden door de medewerkers, is de aanslag terecht, zo vindt de landsadvocaat.

De kantonrechter oordeelde vorige week over de kwestie en stelt in haar vonnis de landsadvocaat in het gelijk.   

Rob Baan, van Koppert Cress, is het niet eens met de uitspraak en zegt de zaak te willen voorleggen aan een hogere rechter. Het is de vraag of de hoge raad ontvankelijker lijkt voor de gezondheidsidealen van Rob Baan.