Hackers leggen bedrijven plat met grootschalige cyberaanval

Een flink aantal MKB bedrijven is onlangs getroffen door een grootschalige cyberaanval. Het Nationaal Cyber Security Centrum roept op om extra waakzaam te zijn voor software die beheer op afstand mogelijk maakt. In enkele gevallen, zoals bij het product Virtual Assistance Administrator van het bedrijf Kaseya, wordt zelfs geadviseerd om het systeem uit te schakelen. Het advies is om alle systemen van deze servers direct uit te schakelen.

Hackers leggen bedrijven plat met grootschalige cyberaanval

Enkele weken geleden werd het bekende bedrijf Mandemakers Keukens getroffen en even later volgde ook Elektriciteitsspecialist Hoppenbrouwers. Beide bedrijven zouden indrukwekkende bedragen aan losgeld moeten betalen om van de ‘hack’ af te komen. Het is niet bekend of één van deze ondernemingen is ingegaan op de eis. In Nederland werken minstens 1000 ondernemingen met managed service oplossingen van VSA. Deze zijn allemaal toegankelijk voor hackers. Of nu wel of geen losgeld is betaald, de schade is aanzienlijk aldus een vertegenwoordiger van Hoppenbrouwers. De ICT specialisten draaien overuren en we hebben veel externe kennis nodig om alle systemen en computers te controleren en te updaten met veilige software.

Cybersecurity specialisten zien de aanval van nu als een grote ‘wake-up call’. Ze verdenken de huidige ‘aanvallers’ er zelfs van dat ze met het actuele ‘losgeld’ de financiering binnenhalen om een nog grotere aanval te kunnen voorbereiden. Het is dus aan te raden om al je automatiseringssystemen goed te screenen op mogelijke ‘lekken’. Want ook hier blijft voorkomen beter dan genezen.