Hoe vier je een fiscaal vriendelijk sinterklaasfeest?

Sinterklaas is afgelopen weekend in ons land aangekomen. Bezoekt hij ook dit jaar weer je bedrijf om de kinderen van jouw werknemers te trakteren? Of trakteert hij je werknemers? Doe dit dan fiscaal vriendelijk.

Op de werkplek?

De bijdrage van de fiscus aan jouw sinterklaasfeest is het grootst als je het organiseert op de werkplek. Dat is bijvoorbeeld je kantine. Heb je die niet, dan kun je het feest bijvoorbeeld ook in het magazijn organiseren. Ook dit is fiscaal gezien een werkplek.

Onbelast

Een sinterklaasfeest op de werkplek is onbelast. Dat geldt ook voor de consumpties, zoals chocolademelk, pepernoten en een drankje voor iedereen.

Cadeau in de werkkostenregeling

Eventuele cadeautjes zijn wel belast bij de werknemer. Natuurlijk wil je niet dat je werknemers belasting betalen over het cadeautje van hun kroost. Je voorkomt dit door de cadeautjes onder te brengen in de werkkostenregeling. Het cadeautje is dan belastingvrij.

Vrij ruimte

Blijft de waarde van alle cadeautjes samen met alle andere vergoedingen en verstrekkingen dit jaar binnen de vrije ruimte van 1,2% van de loonsom, dan betaal je als werkgever ook geen belasting. Dat is anders als de waarde boven deze grens uitkomt. U betaalt dan 80% belasting via de eindheffing.

Niet op de werkplek?

Organiseer je het sinterklaasfeestje niet op de werkplek, dan is het hele feest belast loon. Je zult dan de kosten over de deelnemende werknemers moeten verdelen en hen hiervoor belasten. Wil je dit niet, dan zul je het hele feest moeten onderbrengen in de werkkostenregeling. Je betaalt dan 80% eindheffing als de kosten van het feest, inclusief alle andere vergoedingen en verstrekkingen dit jaar, meer dan 1,2% van de loonsom bedragen.

Aftrekbaar van de winst?

Is het sinterklaasfeest belast loon, dan zijn de kosten voor jou 100% aftrekbaar. Dit is ook zo als je het onderbrengt in de werkkostenregeling. Is het feest niet belast, dan zijn de kosten slechts beperkt aftrekbaar. Voor niet-rechtspersonen, zoals een eenmanszaak, bedraagt de aftrek in beginsel 80% en voor rechtspersonen, zoals een bv, in beginsel 73,5%.

Bron: SRA - Publicatiedatum: 18-11-2019