Hogere rente geeft extra kosten voor ondernemers

Wie heeft er niet over gehoord, de hoge huidige rente. Loopt jouw komende rentevaste termijn af? Doe dan je voordeel met deze wekelijkse OOvB-blog van onze Financieringsdesk.

In de komende 12 maanden wordt naar schatting bijna 40% van alle zakelijke leningen geraakt door de huidige hoge rente. Vooral het midden- en kleinbedrijf gaat dat voelen, dit bovenop andere stijgende kosten, zoals hoger minimumloon, hogere inkopen en gestegen belastingen.

De bancaire rente is de laatste 2 jaar fors gestegen. Zo was de 3-mnds Euribor begin 2022 nog -/- 0,5% en is die momenteel bijna 4,00%.

Leningen waarvan de rentevaste termijn het komende jaar afloopt krijgen te maken met de forse renteverhoging. Ook de zogenaamde bullet leningen die het komende jaar vervallen en door de bank geherfinancierd moeten worden krijgen met een substantieel hogere rente te maken. Daarbij bestaat bij bullet leningen het risico dat de bank geen nieuw voorstel doet.

Voor ondernemingen met een behoorlijk openstaand lening saldo kan een dergelijke renteverhoging een forse impact hebben op de winstgevendheid.

Het is belangrijk om tijdig in beeld te krijgen wanneer uw rentevaste termijn verloopt en wat de forse rentestijging voor uw bedrijf betekent. Een herfinanciering van de leningen kan ook worden gebruikt om de aflossingen te heroverwegen. Door een lagere aflossing zijn de extra rentelasten wellicht wel te dragen.

Wil je weten welke impact de hogere rente op jouw onderneming heeft en welke mogelijkheden er zijn, neem dan contact op met de Financieringsdesk van OOvB. Zij kunnen snel een analyse maken en je desgewenst begeleiden in dit vraagstuk.