Horeca nauwelijks terug op niveau van voor de pandemie

De terrassen stroomden langzaam weer vol. Het weer heeft veel invloed op de bezoeken, ondanks de versoepelingen. De toeristen die wel de weg naar de terrassen vinden geven overigens wel aanzienlijk meer uit, maar het niveau van voor de pandemie is ver te zoeken.

Volgens de branchespecialisten van ING was het aantal pinbetalingen in de laatste week van juni en de eerste week van juli zo’n 30% minder dan in dezelfde periode in 2019 voor de pandemie. De hoogte van de pintbetalingen is echter toegenomen met zo’n 40%. Want terwijl de gemiddelde uitgave per pinbetaling in 2019 nog zo’n 16 euro per pinbetaling was, is dit in de afgelopen weken opgelopen tot zo’n 20 euro per pinbetaling. Deels ligt dit aan het uitgebreidere terrasbezoek, en voor een klein deel ook aan de prijsstijgingen die zijn doorgevoerd. Al met al is de omzet dus nauwelijks gelijkblijvend.

Koninklijke Horeca Nederland spreekt de hoop uit dat vooral discotheken en nachtclubs kunnen rekenen op een afdoende compensatie na het moeten sluiten van de deuren vanaf 0.00u.