Ik zie, ik zie…. Wat brengt 2020?

Er zijn tal van economen en instituten die zich wagen aan voorspellingen. En, hoewel het verleden leert dat voorspellen een moeilijk vak is, kijken we toch met interesse naar wat we als ondernemers mogen verwachten.

Het milieu (met name stikstof en PFAS) drukt zijn stempel op de groeiverwachtingen van volgend jaar. Volgens het Economisch Bureau van ABN Amro, leidt de bouwsector het hardst van de maatregelen die de overheid neemt vanwege de stikstofmaatregelen. De bouwsector Bouw zal naar verwachting te maken krijgen met een krimp van zo’n 2%. Maar ook bedrijfssectoren als industrie en agrarisch zullen te maken krijgen met een krimp.

Sectoren die niet zo gevoelig zijn voor de milieumaatregelen zullen nog steeds groei laten zien. Uitschieters zijn horeca en vrije tijd (+ 2,5%), Telecom Media en technologie (+2,5%) en Zakelijke dienstverlening (+2,5%).  Opvallend is dat men ook voor de retailmarkt een plus van 2% verwacht.

Voor alle sectoren samen verwachten de bankeconomen op een groei van bijna 1%. Hoewel dus een tandje lager dan het huidige jaar (met een groei van 1,7%), is zeker geen sprake van een somber beeld.