Industrie blijft snel groeien

Weliswaar hogere kosten verwacht door invasie Rusland

De exportorders lieten in de maand februari de grootste stijging zien over de afgelopen 5 maanden, aldus de gepubliceerde cijfers van Nevi Productmanagers Index. Vooral producenten van investeringsgoederen, machines, en halffabricaten blijven profiteren.

Industrie blijft snel groeien

Als gevolg van de alsmaar toenemende vraag namen ook de levertijden opnieuw licht toe. Alhoewel daar de grootste stijging bereikt lijkt te zijn. De productievolumes groeien eveneens nog steeds alhoewel ook daar de groeistijging over is. Als gevolg van de toenemende productievraag is het bar en boos gesteld met de werkgelegenheid. De tekorten van arbeidskrachten nemen verder toe en vragen veel creativiteit van werkgevers. Volgens Nevi lijkt het groeipatroon te normaliseren. De enorme groeistijging, om allerlei achterstanden weg te werken lijkt toch echt wel voorbij.

Door de actuele onrust vanwege de invasie van Rusland in Oekraïne, worden wel aanzienlijk hogere kosten verwacht. Dat geldt in de eerste plaats voor energiekosten, zoals gas, maar ook voor olie, metalen en andere grondstoffen.