Komend jaar minder banen in de bouw

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelt een afname van 12.000 banen in de Nederlandse bouwsector binnen twee jaar, ondanks het bestaande huizentekort. De sector, die ongeveer een half miljoen voltijdsbanen vertegenwoordigt, zag in 2023 nog een groei van 9000 banen.

Komend jaar minder banen in de bouw

Echter, na jaren van sterke groei en een toename van 1,5 procent in bouwproductie vorig jaar, zijn de vooruitzichten nu grimmiger. Voor 2024 wordt een daling van 3,5 procent in de totale bouwproductie verwacht, met een terugval van 11 procent in de nieuwbouw van woningen en een krimp van 10 procent in utiliteitsnieuwbouw.

Nederland loopt al jaren achter op de gewenste bouw van nieuwe woningen, met een doel van 100.000 per jaar vanaf dit jaar om in 2030 900.000 extra woningen te realiseren. Strubbelingen over vergunningen voor bouwlocaties tussen gemeenten en provincies verergeren de situatie. 

Hoewel 2025 gezien wordt als een overgangsjaar met een lichte opleving in de nieuwbouw van woningen, verwacht het EIB dat de werkgelegenheid blijft dalen, ondanks een verwachte toename van 1 procent in de totale bouwproductie.