Lagere rentetarieven mogelijk bij agrarisch lease en herfinanciering

In november 2023 hebben we een blog van de Financieringsdesk gepubliceerd waarin de leningen waarvan de rentevaste periode afloopt wordt besproken. De OOvB-blog van deze week gaat eveneens over leningen waarvan de rentevaste periode (binnenkort) afloopt, maar dan specifiek in de agrarische sector.  Johan Geurts is de schrijver, Accountant-Administratieconsulent bij de vestiging Wanroij.

De financieringswereld is al langere tijd aan het veranderen. Ook bij de agrarische sector. In de wereld van automatisering en digitalisering zijn er aandachtspunten maar zeker ook kansen.

Onze ervaring is dat banken voor bestaande leningen geautomatiseerd met een verlengingsvoorstel komen voor een nieuwe rentevast periode, waarbij de aangeboden rente vele malen hoger is dan de huidige. Daarbij komen die voorstellen veelal pas 1 maand voor de einddatum van het rentecontract.

De voorstellen zijn gebaseerd op informatie die de bank heeft en zijn zodanig  geautomatiseerd dat de contactpersoon bij de bank meestal niet op de hoogte is van het aangeboden voorstel.

Onze OOvB Financieringsdesk specialisten (waaronder Joop Verbruggen voor agrarisch) weten dat er voldoende mogelijkheden zijn om te komen tot een beter, passend voorstel. Dat kan al door het aanleveren van recente jaarrekeningen, die veelal niet meer worden opgevraagd voor financieringen tot €1 miljoen.

Een andere mogelijkheid voor een beter voorstel is het herfinancieren van meerdere leningen in combinatie met een uitbreiding voor een (toekomstige) investering.

De benadering van een nieuwe financiering door banken is anders dan bij bestaande leningen.

Kortom: het is goed om tijdig rente verlenging situaties tegen het licht te houden en advies in te winnen.

In geval van behoefte tot financiering, veelal lease, bij aankoop van een tractor of andere machine, is de ervaring dat er niet altijd een scherp tarief voorgesteld wordt. De kans dat een andere leasemaatschappij onder dat tarief kan zitten is best groot.

De OOvB Financieringsdesk specialisten hebben in hun netwerk veel lease aanbieders en blijven onafhankelijk ten opzichte van deze aanbieders. Indien gewenst kunnen onze financieringsspecialisten naar een lease aanbod kijken met een oordeel of dit wel of niet een “acceptabel”  tarief is. Zij hebben bij één van de drie grootbanken, de ABN AMRO, een zogenaamde “directe aansluiting” , voor aanvragen tot  € 250.000 per object. Dat betekent geen afsluitprovisie, daar waar dat bij een reguliere lease overeenkomst wel het geval is. Binnen twee dagen is er uitsluitsel en bij akkoord direct een offerte. Hiervoor zijn geen jaarcijfers nodig.

Een mail naar financieringsdesk@oovb.nl met offerte object (indien offerte niet aanwezig; merk, type, bouwjaar en bouwmaand van het object) en gewenste looptijd is voldoende om snel een voorstel te ontvangen tegen concurrerende rentetarieven voor agrarische lease.

 

Eerdere blogs: