Let op! Beleggingsfraude neemt toe

De AFM meldt dat dit jaar voor ruim 13 miljoen euro schade gemeld is vanwege beleggingsfraude. Een stijging die over het gehele jaar kan oplopen tot zo’n 30% meer dan vorig jaar, zo meldt de autoriteit. Kennelijk vormt de lage rente een aantrekkingskracht uit op beleggingsproducten die hoge rendementen voorschotelen. De AFM spreekt dan ook over een enorme toename van misleidende advertenties en e-mails waarin mensen worden benaderd om te beleggen in beleggingsproducten die uiteindelijk niets of weinig uitkeren.

Let op! Beleggingsfraude neemt toe

Een enorme toename is te zien bij cryptomunten. Het grillige koersverloop van de bitcoin over de laatste jaren lijkt een magneet te zijn voor gelukszoekers die hopen op het schip met goud. Ook spreekt de AFM over een toename van fraude in beleggingsproducten die speculeren op een stijging of daling van aandelen- en valutakoersen. De zogenaamde CFD’s (contracts for difference). Hoewel laatstgenoemde beleggingsproducten wel legaal zijn, zijn ze dermate complex, zijn de risico’s hoog, maar is de toegankelijkheid laag. Daardoor is het niet vreemd dat zo’n 80% van de beleggers geld verliest met laatstgenoemde beleggingsproducten.

AFM start in samenwerking met Fraudehelpdesk een nieuwe campagne om Nederlanders te waarschuwen voor valse beleggingsbeloftes.