Loopt je rentevast periode binnenkort af? Maak hier tijdig werk van!

Afgelopen week belde een klant ons op voor advies nadat hij een renteverlenging had ontvangen. In het voorstel van de bank stond namelijk een rente van 7,3% voor één jaar vast. Nu zien wij de rente de afgelopen maanden alleen maar stijgen, maar van dit tarief schrokken wij van de OOvB Financieringsdesk toch ook. En onze klant natuurlijk al helemaal. Zeker omdat hier sprake is van een - in totaliteit - forse financiering met een comfortabele primaire zekerheid voor de bank.

 

In deze blog willen we toelichten hoe de renteverlenging tot stand komt en waarom deze enorm gestegen is.

De renteverlenging bij een zakelijke lening is meestal gebaseerd op fundingkosten en een debiteurenopslag. De fundingskosten zijn eigenlijk de “vaste” kosten van de financiële instellingen voor het aantrekken van de financiële bronnen van waaruit zij het geld beschikbaar kunnen stellen als lening.

 

 

De debiteurenopslag is een risicopremie die de geldschieter berekent voor het risico dat een lening nemer niet in staat is om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Het tarief varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kredietwaardigheid van het bedrijf, de branche waarin het actief is, het historische betalingsgedrag, hoogte obligo, etc. Een hoger risico resulteert meestal in een hogere debiteurenopslag en dus een hoger rentetarief.

We zien nu een tendens dat de banken deze debiteurenopslag fors verhogen, waardoor bedrijven een substantieel hogere rente gepresenteerd krijgen.

De inflatie speelt op dit moment economisch een grote rol. De Europese Centrale Bank heeft de rente verhoogd om deze inflatie tegen te gaan. Door de inflatie wordt alles duurder. Maar om te voorkomen dat de euro in de loop van de tijd niks meer waard is, wordt de rentestijging ingezet. Na een renteverhoging van de ECB zullen de grootbanken en alternatieve financiers volgen en ook hun rente verhogen.

Het einde van je rentevast periode is dus een belangrijk moment. Het vraagt om een weloverwogen beslissing. Er zijn namelijk een aantal opties, zoals een nieuwe rentevaste periode, maar ook de mogelijkheid om je huidige financiering af te lossen of te herfinancieren bij een andere partij. Wat je kiest kan van invloed zijn op je financiële situatie.

Als de rente op de markt stijgt, stijgen je maandlasten ook. Daarom is het belangrijk om te weten of je die hogere maandlasten kunt dragen. Daarnaast is het goed om bij jezelf na te gaan of je financiële situatie is veranderd sinds het afsluiten van je financiering. Of wil je in de toekomst investeren en heb je daardoor nu maandelijks meer financiële ruimte nodig?    

Mocht je nog advies nodig hebben bij deze beslissing, staan wij uiteraard graag voor je klaar.