Meer geld beschikbaar om mensen met arbeidsbeperking aan het werk te helpen

In de komende jaren gaan sociaal ontwikkelbedrijven, die werk verschaffen aan mensen met een arbeidsbeperking, aanzienlijk meer financiële ondersteuning ontvangen vanuit de overheid. Het demissionaire kabinet heeft besloten bijna € 600 miljoen toe te wijzen voor de periode van 2025 tot 2034, volgens de recente voorjaarsnota. Samen met eerder toegezegd geld komt het totaal uit op ongeveer € 1 miljard.

Meer geld beschikbaar om mensen met arbeidsbeperking aan het werk te helpen

Deze bedrijven zijn cruciaal omdat ze niet alleen banen bieden aan mensen die moeilijk zelfstandig werk vinden, maar ook de brug vormen naar reguliere werkgevers. Minister Carola Schouten van Armoedebeleid en Participatie heeft in december een pakket maatregelen aangekondigd om deze bedrijven te versterken, omdat ze steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Hierbij gaat het om zowel het direct bieden van werkgelegenheid als het begeleiden van werknemers naar reguliere banen, wat vereist dat deze ontwikkelbedrijven hun bedrijfsvoering aanpassen.

De toegezegde financiële steun en structurele basisfinanciering zullen deze sociaal ontwikkelbedrijven voorzien van de nodige stabiliteit voor de toekomst. Werk speelt een essentiële rol in het leven; het versterkt sociale netwerken, zelfwaardering en maakt het mogelijk voor iedereen om naar eigen vermogen bij te dragen aan de maatschappij. Minister Schouten benadrukt het belang van deze investeringen om inclusiviteit op de arbeidsmarkt te bevorderen.