Minder faillissementen, maar horeca blijft kwetsbaar

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn in september 276 bedrijven failliet verklaard. Dat is 26 procent minder dan een jaar eerder, een positief signaal dus. Ook de zogenoemde faillissementsgraad (het aantal faillissementen per 100.000 bedrijven) daalde: van 10,3 vorig jaar naar 7,5 nu.

Minder faillissementen, maar horeca blijft kwetsbaar

Toch blijft de horeca een kwetsbare sector. Waar gemiddeld 7,5 bedrijven failliet gingen per 100.000 ondernemingen, lag dat in de horeca op 46,7 per 100.000. Een jaar eerder was dat 28,8. Daarmee voert de horeca opnieuw de lijst aan met de hoogste faillissementsgraad van alle bedrijfstakken.

Wat zegt dit over de sector?
Na de coronajaren volgde een periode van herstel, maar veel horecabedrijven kampen nog steeds met stijgende kosten, krappe marges en personeelstekorten. Ook de druk van huur, energie en belastingen blijft voelbaar. De daling van het totaal aantal faillissementen mag dus niet verhullen dat veel horecaondernemers nog altijd op een dunne financiële lijn balanceren.

Juist nu is het belangrijk om vooruit te kijken:

  • Houd zicht op je liquiditeit. Overzicht in kasstromen voorkomt verrassingen.
  • Herzie prijzen en marges regelmatig, zeker bij stijgende kosten.
  • Zoek tijdig advies als de druk oploopt of bij herfinancieringsvraagstukken.

 

Inzicht in cijfers is daarbij cruciaal. Niet achteraf, maar juist vooraf. Ook jouw OOvB bedrijfsadviseur kan je helpen om die inzichten scherp te krijgen: van winstgevendheid tot kasstroom, van financiering tot toekomstscenario. Zo vergroot je de veerkracht van jouw onderneming in een grillige markt.