Omzet horeca stijgt, maar marges blijven onder druk

De Nederlandse horecasector liet in het tweede kwartaal van 2025 opnieuw groei zien, aldus het CBS. De omzet steeg met 5,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral restaurants, cafés en andere eet- en drinkgelegenheden deden goede zaken, met een gemiddelde stijging van 5,9 procent, terwijl hotels en andere logiesverstrekkers hun omzet zagen toenemen met 4,5 procent.

Omzet horeca stijgt, maar marges blijven onder druk

Toch heerst er weinig reden tot juichen. De stijgende kosten voor personeel, energie en inkoop blijven zwaar wegen op de marges, waardoor de winstgevendheid in veel bedrijven verder onder druk komt te staan.

Extra zorgen zijn er over de aangekondigde btw-verhoging op logies in 2026. Het lage tarief van 9 procent gaat dan naar 21 procent. Dat zal naar verwachting leiden tot hogere kamerprijzen en mogelijk minder binnenlands toerisme.

Het ondernemersvertrouwen in de horeca blijft dan ook negatief. In het derde kwartaal van dit jaar daalde het sentiment verder, van 12,3 min naar 13,2 min. Ondernemers maken zich vooral zorgen over de stijgende kosten, de krappe arbeidsmarkt en de veranderende consument, die minder vaak buitenshuis eet.

Daarnaast stijgt het aantal faillissementen in de sector. Naar verwachting zullen in 2025 zo’n 450 horecabedrijven omvallen, twee keer zoveel als in 2023.

Toch zijn er ook lichtpuntjes. De vraag naar kwalitatieve horeca en bijzondere belevingen blijft groeien, en ook het hogere segment, van fine dining tot boutique hotels, weet zich goed te onderscheiden. De sector vecht dus dapper door, maar het is duidelijk dat elke procent groei hard bevochten wordt.

Als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt of graag wilt sparren met je adviseur, neem dan gerust contact met ons op.