MKB-bedrijven onderschatten nog altijd dreiging van cybercriminaliteit

In toenemende mate worden MKB-bedrijven geconfronteerd met malafide websites en phishing-pogingen die gericht zijn op hun systemen of medewerkers, zo blijkt uit gegevens van KPN. Volgens KPN worden wekelijks meer dan 7 miljoen pogingen om het Nederlandse bedrijfsleven aan te vallen, met name gericht op het onderscheppen van persoonlijke, financiële of inloggegevens, met succes afgewend.

MKB-bedrijven onderschatten nog altijd dreiging van cybercriminaliteit

Desondanks wijst de nieuwste MKB Cybersecurity Monitor van KPN uit dat het MKB het risico en de kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit ernstig onderschat. Maar liefst 62% van de MKB-bedrijven is van mening dat ze niet interessant genoeg zijn voor cybercriminaliteit, een perceptie die niet overeenkomt met de werkelijke dreiging.

In vergelijking met een jaar geleden worden bedrijven nu 34% vaker geconfronteerd met cybercriminaliteit in de vorm van malafide websites, phishing en geïnfecteerde websites met destructieve of schadelijke software. Met name het aantal phishing-pogingen is op weekbasis bijna vertienvoudigd ten opzichte van het voorgaande jaar. Een opvallende stijging is ook merkbaar bij de zogenaamde Newly Registered Domains, waarvan sommige slechts één dag online blijven en kwaadwillende bedoelingen hebben, zoals nep-webwinkels.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart (76%) van de onderzochte MKB-bedrijven al eens te maken heeft gehad met een cyberdreiging of -aanval. Opmerkelijk is dat 43% van de ondernemers toegeeft niet goed voorbereid te zijn op een cyberdreiging of -aanval, wat kan resulteren in ontoegankelijke netwerken, data en systemen gedurende meer dan 24 uur.

Van de MKB-bedrijven die niet goed voorbereid zijn, geeft één op de vijf aan dat ze geen tijd (22%) of middelen (22%) beschikbaar hebben om zich adequaat voor te bereiden. Deze ondernemers maken een afweging tussen investeringen en risico's. Bijna evenveel ondernemers (19%) bereiden zich onvoldoende voor omdat ze van mening zijn dat een aanval onvermijdelijk is.