Narcos

Alle goede dingen gaan in drie! Dit heeft Pim van Diepenbeek ook gedacht bij het schrijven van zijn blog met de titel 'Narcos'. Pim heeft namelijk in mei en augustus van dit jaar al geblogd over het witwassen en financieren van terrorisme, of beter gezegd, het voorkomen daarvan. Wie de serie 'Narcos' kent weet waarom Pim deze titel gekozen heeft en ziet het verband direct.

Dit wordt mijn derde blog over hetzelfde onderwerp: de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Inmiddels hebben mijn collega’s en ik (wederom) een cursus mogen volgen met dit onderwerp. Het leuke advies dat we kregen was: Kijk de Netflix-serie Narcos!

Weet hoe het werkt

Nou ben ik niet iemand die veel tijd doorbrengt met het staren naar mijn televisie, maar ik heb dit advies toch maar eens opgepakt. De belangrijke boodschap die de docent wil doorgeven is de volgende: Als je niet begrijpt hoe het werkt, dan zie je het niet. Ik ben me nu dus aan het specialiseren in het witwassen. Het is namelijk mijn taak als accountant om signalen van fraude en/of witwassen op te pikken.

Witwassen

In de serie wordt perfect beschreven en getoond hoe witwassen werkt. Pablo Escobar begint een taxibedrijfje. In dat bedrijfje worden binnen de kortste keren miljoenen aan drugsgeld witgewassen. Met slechts een paar taxi’s werden enorme omzetten behaald. Op die manier werd zwart geld, dat hij verdiende met cocaïnehandel, in het normale (witte) circuit gebracht. Het vormde daarmee ook een prima dekmantel voor zijn illegale praktijken.

Fraude

Ook het boek De Vastgoedfraude uit 2009 inzake het Klimop-onderzoek kwam aan de orde. Dat boek heb ik al eens gelezen en dat geeft inderdaad een bepaald inzicht hoe een dergelijke fraude in elkaar steekt.

Wwft-compliant

Hoe dan ook zullen wij als accountant Wwft-compliant moeten zijn. Dat houdt in dat we werkzaamheden moeten verrichten om altijd de juiste UBO (Ultimate Beneficial Owner) vast te stellen; we moeten PEP (Political Exposed Person) screening uitvoeren om te bepalen of een UBO een PEP is. We moeten dus ten allen tijde weten wie de uiteindelijk belanghebbende is en of hij/zij wellicht een politiek prominent persoon is. Voorts moet er voldoende aandacht zijn voor de Wwft bij cliëntacceptatie en er moet continu en proactief aandacht zijn voor (verdachte) veranderingen.

Tot zover. Ik kruip weer achter de televisie, want ik heb nog wat afleveringen van Narcos te gaan.