Nieuwe belastingregels maken aandelenbeloning voor startup-medewerkers aantrekkelijker

Startups krijgen sinds 2023 meer fiscale ruimte om hun medewerkers te belonen met aandelen of aandelenopties. Voorheen moesten werknemers belasting betalen op het moment dat zij aandelen of opties kregen toegekend – zelfs als deze nog niet verhandelbaar waren. Dat kon leiden tot vervelende situaties, waarbij belasting verschuldigd was zonder dat er daadwerkelijk geld beschikbaar was.

Nieuwe belastingregels maken aandelenbeloning voor startup-medewerkers aantrekkelijker

De nieuwe regeling verandert dat. Werknemers mogen nu kiezen om pas belasting te betalen als zij hun aandelen verzilveren, oftewel bij verkoop. Pas dan is er sprake van inkomsten waar belasting over wordt geheven, wat in de meeste gevallen leidt tot minder financiële druk. Dit maakt het aantrekkelijker voor startups om talent aan te trekken en te behouden met aandelenopties als beloning.

De aandelen worden fiscaal nog steeds gezien als loon en vallen dus onder box 1, met tarieven tot bijna 50%. Maar het moment van belastingheffing verschuift, net als in veel andere landen, naar het moment van verkoop.

De regeling moet startups helpen concurreren met grotere bedrijven die vaak betere salarissen en arbeidsvoorwaarden bieden. Wel is nog onduidelijk welke bedrijven precies onder de regeling vallen en hoe de details rondom belasting en participatiepercentages eruit komen te zien.