(Nog meer) Aandachtspunten voor de laatste weken van dit jaar

Onlangs hebben we de 'eindejaarstips 2023' gepubliceerd. Daarin stonden al een aantal handige tips. Vandaag publiceren we nog een aantal  (uitgebreide) aandachtspunten die je nog kunt regelen voor de laatste weken van het jaar. 

Koop een lijfrente

Als gevolg van de nieuwe Pensioenwet zijn de fiscaal aftrekbare bedragen sinds dit jaar bij aankoop of storting van een lijfrente behoorlijk verhoogd. Betaal de lijfrentepremie in 2023 en creëer daarmee een aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting 2023. Daarnaast betaal je door de lijfrentepremie mogelijk minder belasting in box 3. Door de betaalde premies verminderd jouw vermogen. Dit levert met name belastingvoordeel op wanneer de premies worden betaald uit belegd vermogen.   

Met ingang van de nieuwe Pensioenwet is ook de mogelijkheid om niet-benutte lijfrentepremieaftrek uit het verleden alsnog te benutten uitgebreid. Heb je de afgelopen 10 jaar niet uw volledige jaarruimte benut, dan kan dit alsnog. Het inhaalbedrag is verhoogd van €8.065 naar maximaal €38.000.

Benut de vrije ruimte

Via de werkkostenregeling kun je zaken onbelast vergoeden en verstrekken aan personeel. De vrije ruime bedraagt in 2023 3% over de loonsom tot €400.000 en 1,18% over het meerdere. In 2024 is de vrije ruimte een stuk minder, namelijk 1,92% over de loonsom tot €400.000. Over het meerdere blijft de vrij ruimte ook in 2024 1,18%. Dreig je de vrije ruimte dit jaar te overschrijden, overweeg dan het verschaffen van vergoedingen en verstrekkingen uit te stellen naar 2024. Uiteraard is dit slechts voordelig wanneer je in 2024 naar verwachting binnen de vrije ruimte blijft.

Keer dividend uit of juist niet

In 2024 verandert het tarief in box 2. Het huidige tarief van 26,9% wordt per 1 januari 2024 vervangen door twee tarieven. Op inkomsten tot €67.000 geldt een tarief van 24,5% en over het meerdere geldt een tarief van 33%.

Dit betekent dat wanneer je in 2023 over de eerste €67.000 aan uitgekeerd dividend meer belasting betaalt dan in 2024. Keer je meer dividend uit, dan betaal je in 2023 minder belasting dan in 2024. Indien je een fiscale partner heeft, kun je twee keer gebruiken maken van het lage tarief, mits het dividend in de aangifte inkomstenbelasting onderling wordt verdeeld.

Je kunt dus anticiperen op de komende tariefswijziging in box 2. Hoe dit voor jou het beste uitpakt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het uitkeren van dividend heeft namelijk mogelijk ook effect op uw vermogen in box 3 en op de Wet excessief lenen.

Belastingvrij schenken

Profiteer dit jaar van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling in de schenkbelasting. Dit jaar bedraagt de vrijstelling voor kinderen €6.035 en voor kleinkinderen of overige personen, zoals vrienden of overige familie €2.418.

Daarnaast kun je dit jaar nog gebruiken maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning. Deze bedraagt in 2023 €28.947. Deze vrijstelling is niet alleen van toepassing in een ouder-kindrelatie, maar kan ook aan andere ontvangers geschonken worden. De ontvanger van de schenking moet wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Wanneer de ontvanger ouder is, maar zijn fiscaal partner wel voldoet aan de leeftijdseis, kan alsnog gebruik worden gemaakt van de vrijstelling.

Als in 2022 al een deel van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning is gebruikt, mag in 2023 het resterende bedrag tot €106.671 worden geschonken. Het resterende deel moet in 2023 daadwerkelijk betaald worden. Tevens moet tijdig aangifte schenkbelasting worden gedaan. De ontvanger heeft tot 31 december 2025 de tijd de schenking te besteden aan de eigen woning. Naast het restant van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning, kan ook gebruik worden gemaakt van de jaarlijkse vrijstelling aan kinderen en overige personen.

Heb je schenking op papier gedaan? Betaal dan de verschuldigde rente uit voor het einde van het jaar. Vergeten rentebetaling kunnen later worden ingehaald, mits er 6% rente op de rente wordt vergoed.

Let op als je kinderen, kleinkinderen of andere ontvangers van een schenking in aanmerking komen voor inkomensafhankelijke regelingen, zoals toeslagen. Een schenking kan leiden tot een verlaging van bijvoorbeeld de huurtoeslag. Daarnaast wordt voor bepaalde inkomensafhankelijke regelingen, zoals de zorgtoeslag, gekeken naar het vermogen op 1 januari. Heeft de ontvanger van de schenking op 1 januari 2024 meer dan €140.213 vermogen, dan vervalt het recht op zorgtoeslag. Heeft de ontvanger een toeslagpartner, dan mag het totale vermogen niet hoger zijn dan €177.301.