Toerisme trekt aan, maar niet vanzelf

De vrijetijdssector zit weer in de lift. In 2025 groeit het aantal bezoekers met zo’n 1,5 procent, en ook voor 2026 wordt lichte groei verwacht. De coronaschommelingen ligt daarmee definitief achter ons. Voor horecaondernemers betekent dit: meer gasten, maar ook meer dynamiek.

Toerisme trekt aan, maar niet vanzelf

Die groei komt vooral door een toename in koopkracht én het feit dat mensen er weer graag op uit trekken. Toch zijn er ook signalen dat consumenten voorzichtiger worden. Geopolitieke spanningen, prijsstijgingen en onzekerheid zorgen ervoor dat mensen kritischer kijken naar hun uitgaven. Vooralsnog blijft de horeca profiteren, maar waakzaamheid is nodig.

Zo hebben accommodatie-aanbieders rekening te houden met een btw-verhoging op overnachtingen. Het tarief zou in 2026 van 9 naar 21 procent gaan. Dat maakt een hotelovernachting in Nederland ineens fors duurder dan in België of Duitsland. En dat voel je zeker als je marges toch al onder druk staan.

Opvallend is dat de sector behoorlijk afhankelijk is van één groep: Amerikaanse toeristen. Zeker in grote steden verblijven zij vaak in luxe hotels, gaan uit eten en bezoeken musea. Maar die groep krimpt. Door de dure euro en spanningen in eigen land, geven steeds meer Amerikanen aan dichter bij huis te blijven. En dat merk je direct in bestedingen in horeca en winkels.

Er zijn gelukkig ook nieuwe kansen. Canadezen, Spaanse toeristen of specifieke doelgroepen zoals LGBTQ+-reizigers tonen juist méér interesse in Europese bestemmingen. Het loont dus om niet te veel te leunen op één soort gast, maar je aanbod breder in te steken. Wie weet kom je zo tot verrassende samenwerkingen of nieuwe initiatieven.

De les? De gast blijft komen, maar misschien niet meer uit de hoek die je gewend bent. Door goed naar je doelgroepen te kijken en flexibel in te spelen op veranderingen, blijf je als ondernemer wendbaar. En dat is precies wat deze tijd vraagt. Heb je vragen neem gerust contact met ons op.