Overdrachtsbelasting, hoe zit het nu in 2021?

Momenteel is er veel ophef over de tarieven van de overdrachtsbelasting. Welk tarief geldt er nu precies in 2021 en wie krijgt er een vrijstelling bij de aankoop van een woning.

Tarief van 8%

Het tarief van 8% overdrachtsbelasting gaat gelden voor particulieren en niet natuurlijke personen bij de aankoop van onroerend goed, niet zijnde een woning. Dit tarief was in 2020 6% en wordt nu dus verhoogd naar 8%.
Daarnaast gaat het 8% tarief ook gelden voor woningen, waarbij de betreffende woning niet het hoofdverblijf van de koper gaat worden. In 2020 was het overdrachtsbelastingtarief op woningen, ongeacht of je er zelf ging wonen, nog 2%.

Veel discussies in het verleden hadden dan ook betrekking op de vraag of een onroerende zaak nu wel of niet een woning was. Aan deze discussies komt nu een einde, het is namelijk niet meer van belang of iets een woning is of niet. Belangrijk wordt de vraag of de woning aangemerkt kan worden als hoofdverblijf.

Tarief van 2%

Koop je een bestaande woning, waarin je zelf gaat wonen, dan krijg je te maken met 2% overdrachtsbelasting. Dit was in 2020 ook 2%. Verder kunnen wooncoöperaties onder bepaalde voorwaarden ook gebruik blijven maken van het 2% tarief. Wordt de woning echter niet je hoofdverblijf, dan geldt zoals hiervoor beschreven het 8% tarief.

Vrijstelling, dus 0%

Vanaf 2021 kun je éénmalig gebruik maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting bij de aankoop van een eigen woning. Voor deze vrijstelling gelden drie voorwaarden, namelijk:

1) je hebt de vrijstelling nog nooit eerder gebruikt. Omdat de vrijstelling nieuw is in 2021, is iedereen voor deze regeling starter in 2021. Je hoeft dus geen starter te zijn bij de aankoop van de woning.

2) de koper is tussen 18 en 35 jaar. Koop je de woning samen met je partner en is één van jullie beiden 35 jaar of ouder, dan geldt de vrijstelling van de overdrachtsbelasting alleen voor het deel dat de partner verkrijgt die voldoet aan de leeftijdsgrenzen.

3) de woningwaarde maximaal € 400.000 is. Door een aanvulling in de wetgeving geldt deze voorwaarde pas vanaf 1 april 2021. In de periode van 1 januari 2021 tot 1 april 2021 kun je, als je voldoet aan de eerste twee voorwaarden, wel een duurdere woning aankopen met gebruik van de vrijstelling. Na 1 april 2021 geldt deze maximum waarde van € 400.000 wel en kun je geen gebruik meer maken van de vrijstelling als de woning slechts €1 duurder is.

Kunnen wij je ergens mee helpen? Laat het vooral weten, we helpen je graag.