Pensioen. Moet ik daar wat aan doen?

Heb je de afgelopen tijd ook het een en ander in het nieuws voorbij zien komen over de nieuwe pensioenwet? Heb je toen gedacht, hoe zit het eigenlijk met mijn pensioen? In de OOvB-blog van deze week, geschreven door José Vis-Geboers - Register Belastingadviseur -  zal aan de orde komen hoe je je reeds opgebouwde pensioen zelf aan kunt vullen door middel van een lijfrente.

Pensioen in Nederland

Iedereen die in Nederland woont, of werkzaam is, heeft recht op een AOW uitkering wanneer je de AOW leeftijd bereikt. Heb je tijdelijk in het buitenland gewoond, of gewerkt, dan kan het zijn dat jouw recht op AOW lager is. Ben je werkzaam (geweest) in dienstbetrekking dan heb je daarnaast (meestal) een pensioen opgebouwd via je werkgever. De hoogte van de reeds opgebouwde AOW en het pensioen kun je terugvinden op  www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Heb je te weinig pensioen opgebouwd? Dan is het aan te bevelen om na te denken over een aanvulling op je pensioen, wacht hiermee niet tot je bijna met pensioen wilt gaan. Je kunt jouw pensioen aanvullen door middel van het opbouwen van vermogen of een lijfrentevoorziening. Ik zal hierna ingaan op de mogelijkheid van de opbouw van een lijfrentevoorziening.

Lijfrente

Het opbouwen van een lijfrentevoorziening vindt plaats door het storten van lijfrentepremie. De lijfrentepremie is onder voorwaarden aftrekbaar van je inkomen. Tegen de tijd dat je de AOW leeftijd heeft bereikt kun je de opgebouwde lijfrentevoorziening aanwenden om een periodieke uitkering aan te kopen. Deze uitkering is tegen de dan geldende, veelal lagere, belastingtarieven belast. Een voorwaarde voor de opbouw van een (aftrekbare) lijfrente is dat je een pensioentekort hebt.

De wijze waarop de hoogte van het pensioentekort wordt vastgesteld is bij wet geregeld. Via de volgende link kun je bepalen of je een pensioentekort hebt en dus ruimte om een aftrekbare lijfrentepremie te storten.
Bereken uw aftrekbare lijfrentepremie (vanaf 2016) (belastingdienst.nl).  
Heb je in het verleden nooit (of beperkt) lijfrentepremie in aftrek gebracht, dan heb je mogelijk ruimte uit het verleden over. Uiteraard kunnen wij je helpen bij de bepaling van jouw pensioentekort en de maximaal aftrekbare lijfrentepremie.

Voordelen lijfrente
  1. De aftrek van de lijfrentepremie vindt plaats tegen de inkomstenbelastingtarieven die je op dit moment betaald, deze lopen momenteel op tot 49,5%;
  2. De lijfrente-uitkering vindt plaats nadat je de AOW leeftijd hebt bereikt. De uitkering is op dat moment belast. Tot een inkomen van circa € 37.000 ben je op dat moment een inkomstenbelastingtarief ter hoogte van 19,03% verschuldigd;
  3. De lijfrentevoorziening telt niet mee voor uw box 3 vermogen.
Nadeel lijfrente

Het vermogen dat door middel van een lijfrente is opgebouwd, kan niet zomaar tot uitkering komen. Dit vermogen mag uitsluitend gebruikt worden om een fiscaal toelaatbare periodieke uitkering aan te kopen. Houd je je niet aan de fiscale voorwaarden van uitkering, dan ben je een extra strafheffing (revisierente) van 20% verschuldigd.

Heb je nog vragen over je pensioen of wil je meer weten over de lijfrente? Neem contact met ons op!