Profiteer eenmalig van de hogere schenkvrijstelling

Jeroen van Boekel geeft in zijn eerste blog van het jaar 2021 aan dat dit nieuwe jaar een aantal fiscale voordelen met zich meebrengt. Waaronder de hogere schenkvrijstelling.

Het nieuwe jaar heeft een aantal fiscale voordelen in petto. Eén ervan is de een eenmalig verhoogde schenkvrijstelling. Gebruikelijk wordt de hoogte van de schenkvrijstelling met de inflatie verhoogd, maar dit jaar zijn de bedragen vanwege corona extra met € 1000 verhoogd ten opzichte van vorig jaar.

Schenkvrijstelling

De schenkbelasting kent een jaarlijkse vrijstelling die ouders gebruiken om te schenken aan hun kinderen. Op die manier wordt gedurende het leven al een deel van het vermogen belastingvrij overgeheveld naar de kinderen.

Extra verhoging vanwege corona

Vanwege de coronacrisis is de jaarlijkse schenkvrijstelling extra verhoogd met € 1.000. Dat geldt zowel voor de jaarlijkse vrijstelling voor kinderen als voor derden. In 2022 wordt de schenkvrijstelling weer met € 1.000 verlaagd.

Vrijstelling voor kinderen

De vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kinderen bedraagt in 2021 € 6.604. De vrijstelling voor schenkingen aan derden, zoals aan kleinkinderen, bedraagt in 2021 € 3.244.

Het is dit jaar dus nog interessanter dan andere jaren om geld te schenken aan je (klein)kinderen. Ook als je jaarlijks al gebruikt maakt van de vrijstelling is het zonde om dit eenmalige voordeel te laten liggen.

Overige vrijstellingen

De schenkbelasting kent naast de jaarlijkse vrijstellingen nog enkele vrijstellingen. Zo kun je eenmalig aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar belastingvrij € 26.881 schenken. In plaats daarvan kun je ook, onder voorwaarden, voor een dure studie eenmalig € 55.996 of voor een eigen woning € 105.302 schenken.

Tip! De vrijstelling voor een eigen woning van € 105.302 geldt ook voor schenkingen aan derden. Ook neefjes of nichtjes komen, mits jonger dan 40 jaar, voor deze schenking in aanmerking!

Heb je vragen over de jaarlijkse schenkvrijstelling, neem dan contact met ons op.