Stijgende bouwkosten leiden tot uitstel van opdrachten

Hoewel er nog altijd een schreeuwend tekort is aan ‘betaalbare’ woningen, lijkt het erop dat de realisatie ervan met steeds meer uitdagingen gepaard gaat. Zo is er de uitdaging van de krapte op de arbeidsmarkt, lijkt de stikstofproblematiek zeker niet opgelost, en is er een enorme spiraal van prijsstijgingen in gang gezet.

De lastige verkrijgbaarheid van grondstoffen en halffabricaten hebben gezorgd voor ongekende prijsverhogingen. Bovendien helpt de onzekerheid door de oorlog in de Oekraïne niet, en lijkt het erop dat de termijnmarkten handig gebruik maken van deze onzekerheid om de prijzen een extra stimulans te geven.

De materiaalkosten maken al snel een kwart tot een derde uit van de totale bouwsom. Met prijsstijgingen die de 10% overstijgen, is het voor veel aannemers dan ook een te groot risico om aanneemsommen af te spreken. Aangezien ook opdrachtgevers niet bereid zijn om dergelijke risico’s te nemen, is er sprake van uitstel en afstel. Hoeveel effect dit zal hebben op het totale bouwvolume? Dat is moeilijk te zeggen. Toch maken verschillende aannemers zich al op voor wat lastiger tijden.