Subsidie Praktijkleren 2023-2024

De Subsidieregeling Praktijkleren is een tegemoetkoming voor de werkgever in de begeleidingskosten van een leerling of student. De overheid stimuleert werkgevers met behulp van de subsidie Praktijkleren om praktijk- en werkleerplaatsen aan te bieden. De begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (Toio) komen ook in aanmerking voor subsidie.

Subsidie Praktijkleren 2023-2024

Per praktijk- of werkleerplaats kunt u maximaal € 2.700 subsidie ontvangen per schooljaar. Voor het schooljaar 2023-2024 is er een extra subsidie welke uitsluitend beschikbaar is voor erkende leerbedrijven die een mbo bbl-leerplek aanbieden in de sectoren landbouw, horeca en recreatie.  

Vanaf studiejaar 2023-2024 komt u alleen in aanmerking voor subsidie als er voor de leerling/student, waarvoor u subsidie aanvraagt, een inschrijving aanwezig is in het Register Onderwijs Deelnemers (ROD) van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

De subsidie Praktijkleren wordt verstrekt aan erkende leerbedrijven die een praktijk- en werkleerplaats aanbieden aan deelnemers met de volgende opleidingsniveaus:

  • Laatste schooljaar Voorgezet Speciaal Onderwijs (vso) en Praktijkonderwijs (pro)
  • VMBO-2 en Entree Opleiding
  • MBO-BBL
  • Derde leerweg
  • Duale en Deeltijd – Hbo-opleidingen Techniek/Landbouw/Natuurlijke omgeving/Gezondheidszorg/Gedrag & Maatschappij
  • Promovendi en Toio’s

 

Daarnaast dient u o.a. aan de volgende administratieve vereisten te voldoen:

  • Een praktijkleerovereenkomst welke door alle noodzakelijk partijen is ondertekend
  • Een aanwezigheidsregistratie per deelnemer op dag- of weekbasis
  • Een administratie waaruit de begeleiding per deelnemer blijkt en de wijze waarop het deel van de leerdoelen/kwaliteiten/kwalificaties zijn behaald. Bijvoorbeeld verslagen van evaluatie- en voortgangsgesprekken, gemaakte opdrachten in het kader van de opleiding, (BPV-)werkboek van de leerling/student.

 

De subsidieregeling Praktijkleren wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De aanvraag van de subsidie voor het schooljaar 2023-2024 start 3 juni 2024 en dient uiterlijk dinsdag 17 september 2024 voor 17:00 uur ingediend te zijn.

De aanvraagprocedure voor dit jaar is gewijzigd. Als intermediair of tussenpersoon heb je nu een ketenmachtiging (E-herkenning) nodig om een aanvraag te kunnen indienen.

Wil je dat ons kantoor de aanvraag voor je verzorgt? Zorg er dan voor dat de ketenmachtiging tijdig is geregeld. Neem hiervoor contact op met onze medewerkers van de Salarisdesk (salarisdesk@oovb.nl).