Tozo zorgt voor onaangename verrassing

Jeroen van Boekel, werkzaam bij de vestigingen Heesch en Uden, waarschuwt ondernemers in zijn blog voor een onaangename verrassing in verband met verkregen Tozo uitkering. (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers). Deze ondernemers kunnen namelijk geconfronteerd worden met een belastingheffing over de aangifte 2020 van hun partner.

Ondernemers die in 2020 een Tozo-uitkering ontvingen en een partner hebben kunnen, zoals hierboven bericht, bij de aangifte over 2020 geconfronteerd worden met een belastingheffing bij die partner. Een onaangename verrassing die het afgelopen jaar veelal onderbelicht is gebleven. De belastingheffing is het gevolg van het feit dat de Tozo voor 50% aan die partner wordt toegerekend. De ‘schade’ kan in de honderden euro’s lopen.

Tozo

Zelfstandigen die door corona in financiële moeilijkheden zijn gekomen, kunnen sinds maart 2020 in aanmerking komen voor de Tozo. Via de Tozo kan het inkomen van een zelfstandige worden aangevuld tot het bestaansminimum. Dit is maximaal € 1.500. De Tozo kon in de eerste maanden ook worden verkregen als de partner van een zelfstandige zelf wel voldoende inkomen had.

Heb je een partner?

De toerekening van de Tozo geschiedt voor zelfstandigen met een partner voor 50% aan de partner, die hier ook zelf belasting over moet betalen. De gemeente houdt hier bij het uitbetalen wel rekening mee, maar niet met het feit dat de partner wellicht al een deel van de heffingskorting gebruikt vanwege eigen inkomsten.

Heffingskorting

Als de heffingskorting al helemaal of deels gebruikt is vanwege inkomsten van de partner zelf, wordt het deel van de Tozo dat aan de partner wordt toegerekend zwaarder belast. Dit wordt zichtbaar bij het doen van de belastingaangifte over 2020.

Vragen?

Heb je vragen over je belastingaangifte 2020 en de Tozo, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.