Verschil in salaris tussen mannen en vrouwen neemt verder af

Het is een discussie die al jarenlang wordt gevoerd; het verschil in salaris tussen vrouwen en mannen. Zoals nu blijkt uit studies, neemt de loonkloof gelukkig steeds verder af. En dat geldt nog meer voor functies in het reguliere bedrijfsleven, dan bij de overheid.

Verschil in salaris tussen mannen en vrouwen neemt verder af

Het belang van een afnemende loonkloof is van belang. Uit berekeningen van ABN Amro blijkt namelijk dat het bruto binnenlands product van de Nederlandse economie jaarlijks met 11 miljard zou zijn gestegen, als vrouwen een gelijke beloning zouden hebben ontvangen dan mannen. In deze berekeningen is het startjaar 2010 genomen.

De grote winst is vooral te behalen als de zorgtaken en taken in huis eerlijker verdeeld zouden worden. Veelal zijn vrouwen grotendeels verantwoordelijk voor deze onbetaalde taken.

Als er sprake zou zijn van een gelijke inzet en gelijke beloning, dan zou een gemiddeld huishouden in Nederland er jaarlijks zo’n 1000 euro op vooruitgaan. Uitgaande van een meer gelijke verdeling van taken in het huishouden zou dit voor mannen betekenen dat ze 17% minder betaald werk zouden doen. Alsnog zou dan het inkomen per huishouden toenemen.