Voorkom belastingrente

Is je winst ondanks de coronacrisis (gelukkig) hoger dan verwacht? Ben je in 2020 verhuisd? Hypotheek overgesloten? Erfenis ontvangen? Getrouwd of gescheiden? Dit zijn een aantal voorbeelden die van invloed kunnen zijn op het (bij) te betalen bedrag aan belasting.

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet 2020

Is bijvoorbeeld je aanslag inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet verlaagd, maar blijkt nu achteraf de winst hoger te zijn. Of heeft een andere (financiële) privé gebeurtenis in 2020 plaatsgevonden overleg dan met jouw adviseur of het verstandig is om de voorlopige aanslag te wijzigen of aan te vragen. Wanneer de voorlopige aanslag voor 1 mei 2021 wordt gewijzigd of aangevraagd, dan voorkom je in ieder geval belastingrente over het (bij) te betalen bedrag aan inkomstenbelasting en/of zorgverzekeringswet dat volgens de voorlopige aanslag is opgelegd. De belastingrente bedraagt 4% en wordt voor het aangiftejaar 2020 in rekening gebracht vanaf 1 juli 2021.

Voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2020

Drijf je jouw onderneming in de vorm van bijvoorbeeld een besloten vennootschap en is de winst hoger dan verwacht, overleg dan met je adviseur of de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting over 2020 moet worden gewijzigd of worden aangevraagd. Doe je dit voor 1 mei 2021 dan hoef je geen belastingrente (bij) te betalen over de opgelegde voorlopige aanslag vennootschapsbelasting. De belastingrente is in 2021 tijdelijk verlaagd naar 4% en begint vanaf 1 juli 2021 te lopen.

Let op de belastingrente voor de vennootschapsbelasting gaat per 2022 weer omhoog naar 8%.

Wijzigen voorlopige aanslag

Mocht in overleg worden besloten om de voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting en/of zorgverzekeringswet of vennootschapsbelasting te wijzigen of aan te vragen, dan moet je wel rekening houden dat het bedrag in één keer moet worden betaald aan de Belastingdienst.