Vraag voor 1 oktober 2023 je btw uit andere EU-landen terug

Heb je btw betaald over goederen en/of diensten in een ander EU-land? In deze blog van Ruud Janssen, Register Belastingadviseur, wordt uitgelegd hoe deze btw vòòr 1 oktober 2023 teruggevraagd kan worden.

De btw kan makkelijk teruggevraagd worden via de Nederlandse Belastingdienst. Je verzoek moet wel binnen zijn vòòr 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarover je btw terugvraagt.

Onderstaand volgen de voorwaarden en vereisten voor een teruggave verzoek.

Om deze EU-btw terug te vragen moet je aan voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn:

  • Jouw onderneming is in Nederland gevestigd.
  • Je hoeft in het EU-land waar je btw terugvraagt, geen btw-aangifte te doen.
  • Je gebruikt de goederen en diensten voor met btw belaste bedrijfsactiviteiten

Je kunt btw terugvragen op de internetsite “Teruggaaf van BTW uit andere EU-landen”. De belastingdienst stuurt jouw aanvraag vanuit deze internetsite door naar de belastingdienst van het EU-land waar je btw terug vraagt. 

Om btw terug te vragen, heb je inloggegevens nodig. Hiervoor heeft de belastingdienst een hulpmiddel ontwikkeld (Aanvraag inloggegevens voor terugvragen btw uit andere EU-landen).

Een aantal EU-landen vraagt je facturen of invoerdocumenten mee te sturen. Papieren facturen of invoerdocumenten moet je dan scannen. De vereisten per land tref je in de internetsite aan.

Voor een teruggaaf zijn er drempelbedragen:

  • Een drempelbedrag van € 50 (of de tegenwaarde daarvan in de nationale munteenheid) geldt voor een verzoek over een heel kalenderjaar of het resterende deel van een kalenderjaar. Een verzoek over het resterende deel van een kalenderjaar moet wel de maand december bevatten. Voorbeelden: een verzoek over januari t/m december, augustus t/m december, november en december, of over de maand december.
  • De drempel van € 400 (of de tegenwaarde daarvan in de nationale munteenheid) geldt voor een verzoek over ten minste 3 maanden, maar minder dan een kalenderjaar. Voorbeelden: een verzoek over januari t/m maart of over april t/m november.  

Heb je nog vragen hierover, of kom je er niet uit? We helpen je graag. 

Eerdere blogs: