WAB eerder zucht dan zegen voor Horeca-ondernemers

De horeca is één van de snelste economische groeiers geweest de afgelopen jaren. Niet alleen eten we met z’n allen vaker buiten de deur, we zijn kennelijk ook bereid om iets meer te betalen. Niet voor niets blijkt de horeca een magneet te zijn voor vele nieuwe ondernemers.

Inmiddels zijn er een kleine 43000 horecabedrijven in Nederland. Een aantal dat met 2% is toegenomen afgelopen jaar. De omzet per restaurant (inclusief de nieuwe) is toegenomen met zo’n 2,5%. Vooral te danken aan de ‘millenials’ (twintigers en dertigers), die zo’n 1500 euro per jaar besteden aan uit eten.

Ondanks deze positieve cijfers, is Koninklijke Horeca Nederland iets minder positief. Vooral door invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) stijgen de kosten van horeca-ondernemers aanzienlijk.

Werkgevers zijn door invoering van deze wet genoodzaakt hogere premies te betalen om ww te compenseren. Vooral voor mensen met een flexibele baan zoals uitzendkrachten en payrollers. In de horeca zijn veel mensen op basis van een flexcontract actief. De lastendruk zal dan ook zeer zeker gevoeld worden binnen de horeca, zo is het standpunt van horeca vertegenwoordigers.