Wapen je tegen cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit vormt een steeds groter gevaar voor ondernemers, ook voor transport- en logistieke ondernemers. Het leidt jaarlijks tot meer dan € 10 miljard schade aan de Nederlandse economie. TLN roept haar leden op om zich beter te wapenen tegen deze vorm van criminaliteit die de afgelopen jaren explosief gestegen is.

Het aantal gevallen van cybercrime stijgt dit jaar enorm, met maar liefst 169 procent vergeleken met vorig jaar, zo meldt de politie in haar halfjaarcijfers van 2020. In het eerste kwartaal van dit jaar registreerde de politie bijna 2800 cybercrime-misdrijven in Nederland. Dat is in vier maanden tijd al bijna net zoveel als in heel 2018.

De keerzijde van digitalisering

Digitalisering is een steeds belangrijker onderdeel van de huidige logistieke ketens, denk aan digitale documentuitwisseling, gebruik van online boekingsplatformen, het automatisch inschieten van orders, digitale planningen en afhandeling van transacties. De digitalisering zorgt ervoor dat aan de wensen van de klant kan worden voldaan en dat je daarmee een betrouwbare partner in de keten blijft. Een keerzijde van het in hoog tempo digitaliseren van de logistieke keten is dat criminaliteit zich verplaatst naar de digitale wereld. Bovendien worden cybercriminelen steeds professioneler en gebruiken ze steeds geavanceerdere en verfijnde technieken. Dit betekent dat er ook in de logistieke sector goed nagedacht moet worden over de digitale veiligheid, de zogenaamde cybersecurity.

Logistiek als doelwit

De afgelopen paar jaar zijn diverse cybersecurity incidenten in het nieuws gekomen waaruit blijkt dat transport en logistiek een interessant doelwit is voor cybercriminelen. Daarnaast is Nederland een logistieke hotspot met haar perfecte ligging en infrastructuur.TLN neemt deel in een samenwerkingsverband met onder andere TNO met als doel het bewustzijn over cybersecurity in de transport- en logistieke sector te verhogen. Hierbij gaat het om het bieden van concrete handvatten om te helpen de beveiliging van de sector tegen cybercrime te verbeteren.
 

Bron: www.tln.nl