Zakelijke dienstverlening blijft groeien

In de eerste helft van 2023 groeide de omzet in de zakelijke dienstverlening met meer dan 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, aldus de laatste cijfers van het CBS. 

Zakelijke dienstverlening blijft groeien

Deze groei, deels toe te schrijven aan hogere prijzen, was echter kleiner dan in eerdere kwartalen. Marjolijn Jaarsma, econoom en onderzoeker bij het CBS, merkte op dat dit een "gemengd beeld" laat zien, waarbij de omzet al negen kwartalen op rij groeit. De huidige lagere groeipercentages kunnen wijzen op een normaler groeipad na het krachtige herstel van de coronacrisis in 2021 en 2022. Ook speelt de lichte recessie en recente hoge inflatie een rol, wat invloed heeft op de omzetgroei. De reis- en beveiligingsbranches kenden sterke kwartalen, voornamelijk dankzij hogere prijzen en een grotere vraag naar hun diensten.

Over het algemeen steeg de omzet in bijna alle branches, behalve bij architectenbureaus, zij het met een lichtere groei dan in het voorgaande kwartaal. Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening daalde aan het begin van het derde kwartaal, vooral door somberheid over het economisch klimaat en personeelstekorten.