Zorg voor een actueel testament

Vorige week werd ik gebeld door een cliënt met de mededeling dat hij over enkele weken een afspraak heeft staan bij de notaris. Goed dat een cliënt dit bij zijn adviseur meldt natuurlijk! Ik heb hem gevraagd waarom hij naar de notaris gaat. Wordt er grond geleverd? Wordt de hypotheekinschrijving verhoogd?

Nee, in deze situatie heeft cliënt zelf contact opgenomen om zijn testament door te nemen. Ik heb hem verteld dat dit een goede zet is. Ik ben nog niet eerder tegengekomen dat iemand uit eigen beweging het testament laat screenen, ook als het testament nog niet zo heel lang geleden opgesteld (of al eens aangepast) is. Meestal zijn testamenten in een grijs verleden opgesteld, maar de inhoud is achterhaald. Zo komt het vaak voor dat de testamenten stammen uit de jaren van het huwelijk, voordat er kinderen geboren zijn/waren. Of dat er nog geen bedrijf op eigen naam was en wellicht niet een eens eigen woning in bezit was.

Dan is het altijd goed om een nieuw testament op te stellen waarin zaken goed geregeld zijn voor zowel de onderneming, voor het privébezit (zoals de eigen woning en spaargelden) maar ook voor de kinderen!

Ik wil iedereen dan ook oproepen om de (oude) testamenten eens uit de kast te halen en te (laten) kijken of de inhoud nog aansluit met de eigen wensen en met de huidige wet- en regelgeving. Er kan namelijk fiscaal veel belasting bespaard worden met bijvoorbeeld een flexibel keuzetestament. Vind je de inhoud van het testament te lastig te lezen, schakel dan iemand in die het in begrijpelijke taal kan uitleggen. Dit kan een adviseur zijn of bijvoorbeeld een notaris.

Ik kom helaas te vaak tegen dat de testamenten oud en achterhaald zijn, waarbij de wensen van de overledene niet aansluit met het testament óf fiscaal niet gewenst uitpakt. Zeker in de huidige situatie van onzekerheid omtrent COVID, bijvoorbeeld ondernemingen die helaas te lang dicht zijn, is het belangrijk hier tijd voor te maken en de zaken goed te regelen. Verlies hierbij niet uit het oog dat het in veel situaties gewenst is om naast een testament ook een levenstestament op te laten stellen. Dit is kortgezegd een volmacht waarbij iemand anders wordt gemachtigd om namens jezelf te handelen als je dit zelf (tijdelijk) niet meer kunt.

En voor degene die denken: “Dat komt later wel.”
Of “Ik ben nog jong. Ik heb nog tijd genoeg om dit te regelen...”

Een overlijden laat zich niet plannen of voorspellen!
Zorg er voor dat je de gevolgen voor jouw familie/gezin kunt overzien en laat een testament opstellen zodat jij de zaken goed geregeld hebt. Al is het voor de aankomende 5 jaren. Daarna is de situatie wellicht weer dusdanig veranderd zodat je het testament weer moet aanpassen. Maar het is het waard. Hiermee kun je veel extra leed voorkomen in tijden die toch al erg zwaar zijn.

Kunnen wij je verder helpen hiermee? Vraag het je bedrijfsadviseur.