Zorgen over stijgende dieselprijzen nemen verder toe

Door het importverbod op Russische olie stijgen de dieselprijzen afgelopen weken naar een onheilspellend niveau. Binnen de branchevereniging van de Nederlandse oliesector wordt zelfs al gesproken over een dieseltekort.

Dit zijn niet de allerleukste berichten voor het wegtransport. Vooral in de maand december zou het kunnen dat kleinere zelfstandige pomphouders hun dieselvoorraden niet meer kunnen aanvullen. Het zou het specifieke gevolg zijn van de sanctie die op 5 december ingaat en betekent dat vanaf dat moment geen Russische ruwe olie ingevoerd mag worden in de Europese Unie. Vanuit de Vereniging Energie voor Mobiliteit en Industrie worden zelfs signalen opgetekend dat een autoloze zondag tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Dezelfde vereniging nuanceert haar opmerkingen na ophef in de media. “Van een tekort zal geen sprake zijn, maar dat de prijzen zullen gaan stijgen, dat is wel zeker”, aldus verenigingsdirecteur Erik Klooster.

Daarbij wordt opgetekend dat Nederland met haar Rotterdamse haven, waar het merendeel van de olie binnenkomt, vooraan in de rij staat.