Zorgorganisaties willen meer zorgtaken overhevelen naar mantelzorgers

Zorgorganisaties bereiden zich juridisch voor op een intensievere samenwerking tussen zorgmedewerkers en mantelzorgers, zo blijkt uit de stijging van het aantal vragen over de juridische implicaties van taakherverdeling bij kennisorganisatie Vilans. De vragen, afkomstig uit diverse deelsectoren, richten zich voornamelijk op aansprakelijkheid.

Zorgorganisaties willen weten welke taken mantelzorgers mogen uitvoeren, wie er aansprakelijk is, hoe de organisatie zich hierop moet voorbereiden, inclusief mantelzorgtraining, en hoe het gesprek over het overdragen van zorgtaken op gang gebracht kan worden.

De toename van deze vragen bij Vilans wordt door een functionaris toegeschreven aan een reden en een aanleiding. De reden is dat persoonsgerichte zorg de cliënt en het sociale netwerk als uitgangspunt neemt. "Zorgorganisaties zijn de afgelopen jaren steeds meer gericht op de mens gaan werken, wat investeringen in relaties vereist," aldus de zorgfunctionaris.

De aanleiding wordt gevormd door onderzoek dat aantoont dat samenwerking aantoonbare meerwaarde heeft voor alle betrokkenen. Zo blijkt dat patiënten en cliënten zich meer op hun gemak voelen wanneer ze vertrouwde gezichten zien. Medewerkers ervaren meer werkplezier, en familie voelt zich serieus genomen.