Jan en Harold van Munster

Jan en Harold van Muster - Van Munster Recyclers B.V.

Vrachtwagens rijden af en aan bij Van Munster Recyclers in Heesch. Oud papier is de hoofdmoot. Maar ook materialen als hout, metaal en plastic vormen steeds belangrijkere afvalstromen. Een bijzondere tak binnen het bedrijf is de verwerking van informatiegevoelige documenten en digitale informatiedragers. Een uniek specialisme waarvoor jaren geleden een samenwerking is aangegaan met Reisswolf.

We schuiven aan bij Harold en Jan van Munster. Derde generatie Van Munster en als broers gezamenlijk eigenaar van het bedrijf waar inmiddels zo’n 80 medewerkers actief zijn. De locatie? De keukentafel. De vergaderkamers zijn vooral bedoeld voor vertegenwoordigers of voor klanten. Het verraadt direct de nuchtere cultuur binnen het bedrijf. “Misschien zegt het iets over onze afkomst”, zegt Harold van Munster met een glimlach. “Onze grootvader was eigenlijk een handelaar in lompen en metalen. Niet perse een vak met veel aanzien. Dat beeld is vandaag de dag wel wat veranderd, nu duurzaamheid en recycling aan belang toenemen. Maar we zijn nog altijd bescheiden ondernemers die liever niet op de voorgrond staan”.

Onze grootvader was eigenlijk een handelaar in lompen en metalen. Niet perse een vak met veel aanzien. Dat beeld is vandaag de dag wel wat veranderd, nu duurzaamheid en recycling aan belang toenemen.
Harold van Munster

Er is veel veranderd sinds de broers in het bedrijf actief werden. De verwerking is voor een groot deel gemechaniseerd – alhoewel handmatig sorteren ook nog steeds gebeurd – en er is veel aandacht gegeven aan processen waardoor veiliger, schoner en sneller gewerkt wordt.

Met de groei van het bedrijf werd telkens het perceel van de buurman aangekocht. Onlangs is echter besloten om een nieuwe locatie aan te kopen op de Vorstengrafdonk in Oss. Het betreft een perceel van 3,4 hectare met daarop een bedrijfsgebouw van 12000 vierkante meter vloeroppervlak. OOvB adviseurs en accountants is intensief betrokken geweest bij de aankoop en de financiering.

OOvB is al heel lang onze adviseur. Het is erg prettig dat zij ook de financiële expertise in huis hebben om ons bij te staan bij dit soort grote investeringsplannen.
Jan van Munster

“OOvB is al heel lang onze adviseur. Het is erg prettig dat zij ook de financiële expertise in huis hebben om ons bij te staan bij dit soort grote investeringsplannen”, aldus Jan van Munster. “Zij kennen ons, we hoeven niet alles opnieuw uit te leggen, en zij weten hoe ze financiële partijen het best kunnen aanvliegen. Hierdoor is het hele traject voor ons heel erg soepel verlopen. We zijn er heel tevreden over”, zegt Van Munster.

De komende jaren staat in het teken van beheerste groei. “Ook hierbij overleggen we vaak met onze bedrijfsadviseur bij OOvB”, vertelt Harold van Munster. “Wij weten natuurlijk wel wat er aan de hand is in de markt, maar zij zorgen voor een kritische blik en stellen vragen die ons als ondernemer scherp houden. Een fijne wisselwerking”, aldus Harold van Munster.