Horeca krijgt te maken met meer faillissementen

De horecasector in Nederland wordt aanzienlijk getroffen door de officiële recessie, volgens de laatste CBS-gegevens. De perceptie van gegarandeerde klantenbezoeken is verleden tijd, en de impact is voelbaar in de sector. Hoewel populaire restaurants nog steeds volle reserveringen hebben, levert dat een vertekend beeld op van de sector, waarbij veel ondernemers het moeilijk hebben.

Horecakenners signaleren dat winstmarges onder druk staan door stijgende inkoopprijzen, energiekosten en personeelsproblemen. Veel ondernemers worstelen met stijgende huren, achterstallige belastingbetalingen en de noodzaak om werknemers beter te betalen om ze te behouden. Hoewel hogere prijzen noodzakelijk lijken, blijven consumenten terughoudend.

De moeilijkheden zorgen ervoor dat veel horeca-ondernemers genoegen moeten nemen met lagere marges, en dit kan leiden tot gedwongen stopzetting van bedrijven. Dit wordt weerspiegeld in de sluiting van bedrijven zoals onlangs het legendarische Amsterdamse restaurant Le Garage.

Hoewel het aantal sluitingen stijgt, vertellen deze cijfers niet het hele verhaal, omdat vrijwillige bedrijfsbeëindigingen en overnames buiten beschouwing worden gelaten. Horeca-makelaars merken op dat er 20% meer zaken te koop staan, wat suggereert dat ondernemers willen stoppen.

Desondanks zijn er positieve signalen. Ondanks de druk op marges zijn de omzetcijfers in veel bedrijven terug op het niveau van voor de pandemie, wat aangeeft dat het herstel is ingezet. Toch wijzen experts op grote veranderingen in de horecabranche, waarbij ondernemers gedwongen worden om eerlijke prijzen te vragen en uitstekende service te bieden om klanten te behouden. Er wordt verwacht dat zelfstandige ondernemers meer gaan samenwerken om kosten te besparen, wat kan leiden tot uitdagingen voor kleine onafhankelijke spelers die moeite hebben om te concurreren.