ZZP'ers laten zich niet afschrikken

Pim van Diepenbeek, werkzaam bij de vestiging Cuijk, schrijft in zijn blog over de ZZP'ers. Zij laten zich niet afschrikken waardoor de Kamer van Koophandel het druk heeft gehad met vele nieuwe inschrijvingen. Hoe komt het dat er zoveel starters begonnen zijn als ZZP'er? Pim geeft antwoord op deze vraag.

De Kamer van Koophandel heeft het er maar druk mee. In de eerste drie kwartalen van 2019 hebben zij een recordaantal starters geregistreerd. Dat record is voornamelijk toe te wijzen aan ZZP’ers. Het bijzondere is dat er ook een groot aantal parttime ZZP’ers bij zit. Dit jaar hebben zich meer dan 100.000 fulltime ZZP’ers zich ingeschreven, maar ook ruim 35.000 parttime ZZP’ers.

Minimumtarief

Wellicht heeft het er mee te maken dat er een wettelijk minimumtarief voor ZZP’ers is aangekondigd. Vanaf 2021 geldt namelijk een minimumtarief van € 16 per uur. Dat geeft een stuk zekerheid voor kleine zelfstandigen. Zoals al eerder door mijn collega Ilona Vinke-Cobussen beschreven in haar blog van 26 juli jl. komt er ook een verzekeringsplicht tegen arbeidsongeschiktheid. Een verplichting tot pensioenopbouw komt er echter niet.

Vacatures

Het aantal werklozen neemt af, het aantal vacatures neemt toe. Bedrijven kunnen onvoldoende invulling geven aan al die vacatures. Daar liggen natuurlijk kansen voor ZZP’ers.

Wet arbeidsmarkt in balans

De doelstelling van de Wet Arbeidsmarkt in balans is het verkleinen van de kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid. Vooralsnog laten ZZP’ers zich niet afschrikken, gezien het grote aantal nieuwe inschrijvingen. Wil je hier meer over weten, meld je dan via deze link aan voor onze informatieavond op 21 oktober 2019.

Stikstofcrisis

De stikstofproblematiek zou nog roet in het eten kunnen gooien. Omdat er (nog) geen concrete maatregelen zijn getroffen voor de bouwsector. Daardoor liggen er nu reeds duizenden bouwprojecten stil. Er zal dus stikstofneutraal gebouwd moeten worden. Momenteel staan er vele banen in die sector op de tocht, omdat er zoveel onzekerheid is. Feit is natuurlijk dat er een nog groter tekort aan woningen zal ontstaan. Dat kan echter pas ingevuld worden als alle maatregelen duidelijk en ingevoerd zijn.

Ondertussen groeit de Nederlandse economie nog altijd door en liggen er voldoende uitdagingen voor ZZP’ers en voor vele andere ondernemers.