3 Tips voor beter leiderschap

Tja, het is natuurlijk altijd gemakkelijk om een paar leuke tips op papier te zetten in de hoop dat anderen er iets aan hebben. Want op papier is natuurlijk alles een stukje gemakkelijker. Ofwel, een trainingsschema opstellen voor de halve marathon is iets anders dan daadwerkelijk de schoenen aantrekken en van start gaan.

Toch kan het geen kwaad om zo nu en dan eens geïnspireerd te worden. Daarom, deze keer, 3 tips die je kunnen helpen om een iets betere leider te worden.

  • Accepteer angst

Vooral in deze tijden zal menig ondernemer te maken hebben met angstgevoelens. Slaat het coronavirus toe in mijn bedrijf? Hoe lang kan ik het volhouden met deze tegenvallende omzet? Hoe moet het straks verder als ik door mijn financiële reserves heen ben? Het zijn van die zorgen en angsten die je gemakkelijk nachtenlang kunnen wakkerhouden. Niet goed natuurlijk.

Maar wat doe je eraan? Praat erover.

Met vrienden, met bevriende ondernemers, met medewerkers. Vertel over je ongerustheid en vraag welke mogelijkheden of oplossingen zij zien. Je zult zien dat het werkt.

  • Durf te veranderen

Dingen anders doen dan je deed? Dat vereist creativiteit. Een essentiele vaardigheid van succesvolle ondernemers. Toch is het oppassen dat je dingen niet anders doet vanuit wanhoop, maar vanuit de overtuiging dat het een kans is. Verander met de wetenschap dat het een probeersel is, waarbij falen niet perse erg is. Als je niet durft te falen zul je namelijk nooit iets nieuws leren.

O ja, ben zelf degene die als eerste de verandering uitvoert. Tegen medewerkers zeggen dat zij iets anders moeten doen, helpt meestal niet als je het als leider op dezelfde manier blijft doen.

 

  • Begin in je hoofd opnieuw

Stel je voor dat je je bedrijf vanaf morgen opnieuw zou moeten opbouwen. Met alle kennis en ervaring die je nu hebt. Welke medewerkers zou je houden, van welke zou je afscheid nemen. Welke beslissingen zou je nu heel anders nemen? Wat zou je anders doen? Af en toe is het goed om eens na te denken alsof je geen ballast hebt. Doe het maar eens. Benieuwd wat eruit komt.