Stevig herstel volgt op stevige krimp

Voor dit jaar zal de Nederlandse economie een ongekende krimp laten zien. Toch lijkt er in 2021 sprake te zijn van een stevig herstel. Dat geeft hoop.

De economische onderzoekers van RaboResearch maken overuren om de gevolgen van de coronacrisis te vertalen in economische en financiële gevolgen voor bedrijven en overheid. Afgelopen week presenteerden zij hun nieuwste cijfers voor de verschillende bedrijfssectoren.

Deze cijfers willen we graag met je delen.

In bovenstaande berekeningen wordt uitgegaan van het feit dat de intelligente lockdown aanhoudt tot in juni.

Zoals de cijfers laten zien, zullen alle commerciële sectoren dit jaar geconfronteerd worden met krimp. Daar tegenover staat dus een stevig herstel voor volgend jaar.

Opvallend is dat voor de horeca dit jaar niet alleen de sterkste krimp wordt verwacht, maar volgend jaar ook de sterkste groei. De bouw krijgt het lastiger. Lopende bouwprojecten worden op dit moment afgerond. Echter het lijkt erop dat de aankomende uitval en vertragingen tot een langere periode van daling leidt.

Al met al gaan de onderzoekers van RaboResearch op dit moment uit van een krachtig herstel van onze economie voor volgend jaar.